Göğüs Yanması Belirtileri ve Tedavisi
05 Temmuz 2024

Göğüs Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Yanması

Göğüs yanması, genel olarak ciddi hastalıkların habercisi olmasından dolayı korkutucu olabilir. Ancak, göğsünüzde hissettiğiniz yanma hissi, tehlikeli olmayan ve kolayca tedavi edilebilecek nedenlerden de kaynaklanabilir. Göğsünüzdeki yanma hissinin ciddi bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Bu hisse eşlik eden diğer belirtiler, göğsünüzde veya vücudunuzun herhangi bir bölgesinde yaşadığınız şikayetleri not etmek, göğüste yanma oluşumunun altında yatan farklı belirtileri ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemede yardımcı olacaktır. Göğüs yanması, genel olarak kalp rahatsızlıkları ile ilgili belirtiler gösterebilir. Kalp rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkan göğüs yanmasına hızlı nefes alıp verme, nefes darlığı, düzensiz kalp atışları, göğüs ağrısı, omuzlarda ve kollarda basınç hissi eşlik edebilir.

Hayati tehlike taşıyan göğüs yanması belirtileri yaşanıyorsa, göğsünüzde soğuk, nemli bir cilt, göğüs travması belirtileri, nefes almada zorluk, zihin bulanıklığı, hızlı nefes alıp verme, bilinç kayıpları ve hızlı kalp atışı şikayetleri meydana geliyorsa bir an önce tıbbi yardım almalısınız. Göğüs yanmasında diğer şikayetler ise hazımsızlık, mide ekşimesi, his kayıpları, nefes alıp vermede ağrı oluşumu ve öksürme, nefes darlığı, aşırı terleme, deride lezyon veya kabarcıkların belirmesi olabilir.

Göğüs Yanması Neden Olur?

Göğüs yanması belirtisinin asıl sebebini belirlemek, bu problemin altında yatan durumu teşhis ederek gerekli tıbbi yardımı almak açısından önemlidir. EKG (elektrokardiyografi), röntgen filmi, kan testi ve CT taraması gibi tıbbi yöntemler göğüs yanması oluşumunda uygun teşhisin yapılmasında kullanılan yöntemler arasındadır.

  • Kalp ile İlgili Göğüs Yanması: Sürekli devam eden göğüs yanması belirtisi, anjin gibi vücuda yetersiz oksijen ve kan iletimine neden olan bir hastalığın sinyali olabilir. Bu ağrıya aynı zamanda göğüs kafesinin hemen arkasında bulunan veya sıkışıklık hissiyle başlayarak omuzlarda, sol kol ve çene kemiğine doğru yayılan bir ağrı eşlik edebilir. Bu belirtiler kalp krizi belirtilerine benzerlik gösterir ve daha hafif olarak belirir. Kalp zarı iltihabı ve aort damarında oluşan yırtılmalarda da göğüste ağrı ve göğüs yanması hissine neden olabilir.
  • Solunum Yolu Problemlerinden Kaynaklı Olan Göğüs Yanması: Derin bir nefes aldığınızda veya öksürdüğünüzde göğüs yanması hissi oluşumu, solunum sistemi probleminin habercisi olabilir. Zatürre, akciğer zarı iltihabı, akciğerde enfeksiyon veya akciğerlerde kan pıhtısı nedeniyle oluşan damar tıkanıklığı göğüs yanmasına sebep olabilir. Astım atağında göğüs sıkışması, hırıltı veya nefes darlığı yaşanması göğüs yanması hissine eşlik eden şikayetlerden olabilir.
  • Sindirim Problemlerinden Kaynaklı Olan Göğüs Yanması: Mide ülseri, göğüs kafesinin alt kısmında açlık esnasında artan ve yemekten sonra azalan bir göğüs yanması hissine neden olabilir. Baharatlı ve yağlı yemeklerden sonra artan göğüs yanması hissi, safra kesesindeki iltihaba işaret edebilir.

Göğüs Yanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göğüs yanması belirtisi, birçok hayati tehlike taşıyan hastalığın işareti olabileceğinden belirtilerin ortaya çıktığı ilk andan itibaren dikkatli davranmak gerekir. Göğsünüzde meydana gelen yanma hissinin daha da kötüye gitmemesi için panik yapmamak önemlidir. Eğer göğüs yanmasının daha da arttığını ve birkaç dakika sonra yatışmadığını fark ederseniz, bir an önce doktorunuza başvurmalısınız. Bu sayede gerekli tedaviye başlanabilir.

Göğüs yanması belirtisi ortaya çıktığında, rahat bir pozisyon alıp dinlenerek yavaş nefes almaya çalışın. Göğsünüzdeki yanma hissi, genellikle altta yatan bir rahatsızlığın belirtisi olabileceğinden, doktor kontrolünde bu rahatsızlığın tanısı ve tedavisi yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göğüs Kafesi Kemikleri Göğü Kafesinin Görevi

Göğüs Kafesi Kemikleri Göğü Kafesinin Görevi

Göğüs Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Sarkık Göğüs Nedenleri Nelerdir?

Sarkık Göğüs Nedenleri Nelerdir?

Göğüs Tüpü Nedir ve Nasıl Takılır?

Göğüs Tüpü Nedir ve Nasıl Takılır?

Güncel

Göğüs Aldırma Ameliyatı

Göğüs Aldırma Ameliyatı

Güncel

Göğüs Yağları Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Yağları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Göğüste Kist Belirtileri ve Tedavisi

Göğüste Kist Belirtileri ve Tedavisi