Göğüs Küçültme Ameliyatı
26 Haziran 2024

Göğüs Küçültme Ameliyatı

Gögüs Küçültme

Gögüs küçültme, gögüslerin büyük olması nedeniyle, dolgunluk yaratan doku, yağ ve cilt fazlalığının alınması ve vücutla uyum içinde olmasını sağlayan bir operasyonla gerçekleştirilir. Büyük gögüsler hem duygusal hem de sağlık bakımından çeşitli sorunlara yol açabilir. Ağırlık yapan gögüsler günlük aktiviteleri engeller ve bu sorunlar gögüs küçültme operasyonu ile giderilebilir. Fonksiyonel bir operasyon olduğundan, öncelikle hastanın özgüveninin artmasına ve sosyal yaşamla uyum içinde olmasına yol açar. Fiziksel sorunlar giderilirken, manevi baskının da azaltılmasını sağlar.

Büyük gögüsler omurgada, sırtta ve omuzlarda ağrıya yol açarken, kamburluk nedeni de olabilir. Gögüsler için kullanılan sutyen askıları kol sinirlerine baskı yapacağından, kolda uyuşma etkisi gösterebilir. Ayrıca cilt teması yüzünden pişik ve mantar sorunları gelişebilir. Giysi bulmaktan, fiziksel ve psikolojik sorunlara kadar çeşitli olumsuzluklara neden olan büyük gögüsler, gögüs küçültme operasyonu sayesinde olması gereken ölçülerine kavuşturulabilir.

Gögüs Küçültme Kararı Nasıl Alınır?

Ameliyat kararından önce deneyimli bir estetik cerrahla görüşülerek, fikir alışverişi yapılmalıdır. Hastanın büyük olan gögüsleri doktor tarafından tekrar değerlendirilir. Ameliyatta gögüslerdeki meme başı ve meme ucunda olan koyu bölge yukarı alınacağı için, bunun değerlendirilmesi yapılmalıdır. Operasyonun avantajları ve dezavantajları incelenmelidir. Hastalarda kan tetkikleri ve röntgen gibi diğer tetkikler mutlaka yapılmalıdır. Bunlara göre gögüs küçültme kararı alınmalıdır.

Gögüs Küçültme Ne Zaman Yapılmalı?

Bu operasyonlar sadece kişinin kendi isteği ile yapılmalıdır. Başkalarının isteğiyle bu operasyonlar yapılmamalıdır. Hastanın bu operasyona uygunluğu için aşağıdaki kriterlere göre değerlendirme yapılmalıdır:
  • Gögüs küçültme ameliyatı olacak kişi sağlıklı olmalıdır.
  • Bu ameliyatı olmak isteyenlerin gerçekçi beklentileri olmalıdır.
  • Gögüslerin büyüklüğü günlük aktivitelere engel olmalıdır.
  • Büyük gögüslerden rahatsız olunmalı, çevreden utanma gibi etkileri olmalıdır.
  • Gögüslerin ağırlığı sırtta, boyun ve omuzda ağrıya yol açmalıdır.
  • Gögüs altı dokusunda irritasyon, çevre dokularda etkilenme olmalıdır.
  • Gögüslerin sarkması, ciltte genişleme olmalıdır.
  • Kişinin gögüslerini kıyafetiyle gizlemeye çalışması.
  • Bu operasyon sigara içmeyen ya da sigarayı bırakabilecek kişilere yapılmalıdır.
  • Cildin genişlemesiyle gögüs uçları çevresinde aerolarda genişleme olması durumunda kişinin gögüs küçültme operasyonunda uygun aday olduğu söylenebilir.
Bu operasyonu olmak isteyen kişilerin beklentisi, sağlık durumu, kullandığı ilaçlar, alerjileri, alkol ve sigara alışkanlığı, geçirdiği operasyonlar, kalıtsal olarak ailede gögüs kanseri olması gibi etkenler değerlendirilmelidir.

Gögüs Küçültme Nasıl Yapılır?

Gögüs küçültme operasyonunda meme dokusundaki fazlalık, ciltte sarkma, yağ dokusunda azalma sağlanır, meme ucunda etraftaki koyu renkteki areola bölgesi küçültülür. Böylece meme dokusu daha yukarıya, ideal yerine taşınır. Meme uçları da küçültülebilir. Bu operasyon sadece kadınlara değil, aynı zamanda erkeklere de yapılabilir. Erkeklerde jinekomasti denilen meme dokusundaki büyüme bu operasyonla giderilebilir.

Gögüs Küçültme İçin Kullanılan Teknikler

İzsiz Gögüs Küçültme: Gögüs dokusu diri olan, esnekliği kaybolmamış olan, meme uçları sarkmayan, çatlakları bulunmayan hastalarda bu teknik uygulanabilir. Az miktarda gögüs küçültme durumunda, 1-2 cm'ye kadar meme ucu sarkmasında bu yöntem uygulanır.

Meme Ucundan Küçültme: Az miktarda gögüs küçültme durumunda, 1-2 cm'ye kadar meme ucu sarkmasında da bu yöntem uygulanır.

Lolipop Biçiminde İzle Yapılan Gögüs Küçültme: En fazla kullanılan tekniktir. Gögüs etrafı ve aşağıya dik inen lolipop izleriyle meme dokusu ve fazlalık cilt çıkarılır. Orta seviyedeki gögüs küçültme işleminde uygulanır. 30 cm altında meme ucu sarkıklığı olan hastalara uygundur.

Ters T Biçiminde Gögüs Küçültme: Bu da en fazla yapılan operasyondur. Meme ucu etrafından aşağıya dik inen, meme altında kalan ters T biçimindeki kesiyle yapılır. Büyük oranda sarkma olan ve büyük gögüslerde bu yöntem uygulanır.

Gögüs Küçültme Ameliyatı Sonrası

Operasyondan sonra hastanın kol hareketlerinde kısıtlılık oluşabilir. Ağrı ise oldukça az olur. Gögüslere sargı ya da sutyen takılır. Her iki gögüse diren konur, direnler 24-72 saat içinde yerinden alınır. Meme başlarında pansuman olur. Pansuman 2 gün içinde açılarak, yara kontrolü yapılır. Sargıların çıkışı bir hafta sonra, dikişlerin alınması da 7-10 günü bulur. Hastalar 1-3 gün süreyle hastanede kontrol altında tutulur. 6 hafta süreyle sporcu sutyeni giymesi gereken hastaların gögüslerine masaj yapılması uygundur. Şişlik, meme başında hissizlik, ciltte renk değişimi gibi etkiler meydana gelebilir. Gögüs küçültme sadece estetik olarak yapılan bir operasyon değildir. Solunum zorluğu, ağrı gibi etkenler yüzünden de ameliyat yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Göğüs Neden Büyümez?

Göğüs Neden Büyümez?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göğüs Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Dikleştirme Hangi Yöntemlerle Yapılır?

Göğüs Dikleştirme Hangi Yöntemlerle Yapılır?

Göğüs Bedenleri Tablosu

Göğüs Bedenleri Tablosu

Göğüs Sızlaması Temel Nedenleri

Göğüs Sızlaması Temel Nedenleri

Güncel

Göğüs Geliştirme Egzersizleri

Göğüs Geliştirme Egzersizleri

Güncel

Göğüs Egzersizleri ve Hareketleri

Göğüs Egzersizleri ve Hareketleri

Güncel

Göğüs Hırıltısı Nedenleri ve Tedavisi

Göğüs Hırıltısı Nedenleri ve Tedavisi

Nasıl Göğüs Kası Yapılır?

Nasıl Göğüs Kası Yapılır?

Göğüs Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Güvercin Göğüs Belirtileri ve Tedavisi

Güvercin Göğüs Belirtileri ve Tedavisi

Kunduracı Göğsü Belirtileri ve Tedavisi

Kunduracı Göğsü Belirtileri ve Tedavisi

Göğüste Batma Nedenleri

Göğüste Batma Nedenleri

Erkek Göğüs Oluşumu

Erkek Göğüs Oluşumu